måndag 24 oktober 2011

Powerpoint och influensa

Att försöka göra en snygg och kvalitativ powerpoint presentation samtidigt som man har 39 graders feber och influensa, är inget jag rekommenderar!

Jag har ändå tragglat på hyfsat och testat lite nya saker i programmet powerpoint.
Att lägga in bilder och även filmer, är något jag inte gjort tidigare. Det var en rolig uppgift, att skapa en presentation om Linux och en jämförelse med Windows.
Jag har valt att spinna vidare på detta ämne, som jag arbetat lite ytligare med tidigare under kursen. Nu fick jag chansen att mer fördjupa mina kunskaper, och då tog jag den chansen istället för att börja beta av något mer ämne som då också hade blivit en ytlig redogörelse.

Återkommer när den är helt klar, och jag är frisk!

onsdag 19 oktober 2011

Grupparbete på distans

Jag och två kurskamrater har under de två gågna veckorna jobbat på ett grupparbete.
Arbetet skulle innehålla tankar och funderingar kring fenomenet lärande på distans.
Vi har fyra underrubriker:
- Lärande på distans
- Grupparbete där alla är fysiskt närvarande kontra grupparbete på distans
- Examination i grupp
- Examination på distans

Vi har genom att studera kursens litteratur, samt en del rapporter och texter på internet, kommit fram till att datorn i dagens samhälle är ovärdelig. Vi alla i gruppen läser ett ingenjörsprogram, just på distans, dvs. via internet. Med hjälp av internet och dess kommunikationsmöjligheter kan vi alltså ta del av och anamma kunskap som leder till en ingenjörsexamen. Det i sig är för många en stor fördel gentemot så kallade campusbaserade studier.

Men det hela med internet och datorer har naturligtvis inte bara fördelar, vi har även upptäckt en del nackdelar. Bland annat att det blir svårare för en examinator att hålla koll på vad respektive student faktiskt åstadkommit, i exempelvis ett grupparbete. Det ställs därför något annorlunda krav på en uppgift som skall examineras via internet, det bör exempelvis vara mer diskussionsbaserade frågor. Det krävs också att läraren har grundläggande digital kompetens. Vi har enats om att det vid allt för många tillfällen försvinner tid ut i tomma intet på grund av tekniskt strul.

Det ställs också högre krav på dig som student när du studerar via internet, då du inte har fasta tider i samma utsträckning. Det är då lätt att du som student istället hittar annat att göra, högre krav på självdisciplin med andra ord.
Vi har också diskuterat fenomenet grupparbete, och kommit fram till att det finns en rad fördelar med examinerande grupparbeten. Bland annat att studenterna får öva på att vara lyhörda, samarbete och släppa fram varandras tankar och åsikter.

Jag är glad att vi fått göra ett grupparbete, då det ställer lite andra krav på mig som student än om jag bara arbetar individuellt.
Jag har fått öva på att vara lyhörd, diskutera kring olika åsikter och ämnen. Och i det stora hela är jag nöjd med vårt arbete!