måndag 26 september 2011

Vad vill jag lära mig mer om?

När jag själv ställde mig frågan om vad jag vill veta mer om när det gäller datorer, IT och internet, så kom det inget spontant svar. Jag fick helt enkelt fundera en stund för att komma fram till att först och främst vill jag lära mig de väsentliga skillnaderna mellan de olika operativsystemen Linux och Windows. Jag har i alla år använt mig av Windows i olika varianter, och jag har en vän som för ett halvår sedan övergick till Linux. Sedan dess har jag varit nyfiken, och själv velat byta för att prova mig fram vad som passar mig bäst. Därför bestämde jag mig nu för att ta reda på mer om de olika operativsystemen, vilka skillnader det finns i de grundläggande bitarna, dvs. det som jag som ”vanlig” datoranvändare skulle märka av.

Nedan listar jag några av de väsentliga skillnaderna mellan de två operativsystemen Linux och Windows.

Allmänt
Windows kräver en betald licens, medan Linux är fri och öppen programvara.
Källkoden i Linux är öppen vilket innebär att vem som helst får kopiera och ändra i den.
Linux är inte ett företag.
Windows finns i olika varianter, till exempel Vista, XP och 7. Linux finns också i olika varianter, men dessa kallas för distributioner och det finns ett hundratal sådana. Den väsentliga skillnaden här är att man i Linux kan prova på fler olika distributioner utan kostnad.

Installation
Windows är ofta förinstallerat om man köper sig en dator, annars installerar man vanligen med en CD-skiva.
När man vill installera Linux så har man som datoranvändare tre alternativ. Oftast finns till varje distribution en så kallad live-CD. Det innebär att man kan köra distributionen utan att installera den. Det innebär alltså att man kan prova på, och om man gillar det man ser, så kan man installera enligt följande alternativ:
- Installera i en så kallad virtualbox.
- Installera i dualboot, dvs. att man båda har windows och linux och väljer vid uppstart av datorn vilket operativsystem man vill använda.
- Installera helt.

Nedan följer länkar till installationsvideos, som visar hur du som har windows installerar en av distributionerna; Ubuntu.

Installationsfilm

Om du vill installera från CD, följ dessa två videos:
Film 1
Film 2

Programmeny
Programmenyn i Windows är sorterad efter namn på programmet, medan programmenyn i Linux är sorterad efter kategori.

Anti-virus
I Linux behövs inget anti-virus program

Vill du själv läsa mer om Linux, eller de olika skillnaderna, kolla in någon av följande websidor:
www.linux.se
www.linux.se/forum Här finns ett forum för alla som vill veta mer om Linux, eller bara diskutera kring ämnet.
Ubuntu-se.org En sida om en av distributionerna, Ubuntu som är en av de vanligaste distributionerna.
Ubuntu-se.org/skillnader En sida om de skillnader som finns mellan windows och linux.

Vad har jag lärt mig?
Äntligen har jag fått möjligheten att ta reda på vilka faktiska skillnader det finns mellan operativsystemen linux och windows.
Jag har lärt mig en hel del, bland annat att med Linux följer ett stort antal gratisprogram, av hög standard.Att det är enkelt att installera en distribution av Linux samt att jag inte behöver något anti-virus program om jag använder mig av Linux istället för Windows.

De sidor jag har funnit, som presenterar olika skillnader mellan systemen, är dock inte helt oberoende. Ofta är det en linuxälskare som har skrivit och sammanfattat de olika skillnaderna. Det gör det hela lite svårbedömt, eftersom han eller hon troligen är partisk.
Därför beslutade jag mig igår för att testa Linux, en gång för alla!
Igår var det bye-bye Windows, hej Linux och Ubuntu! Det känns hittills mycket bra, och jag ser fram emot attl ängre fram under terminen återknyta till detta inlägg och själv spalta upp vad jag tycker är bra respektive dåligt med de olika operativsystemen.

fredag 23 september 2011

Arbete i Word och Excel

Denna vecka har jag arbetat i word och excel med olika fokus.
Jag har lärt mig nya saker, som jag känner att jag verkligen kommer ha nytta av framöver.
Det jag lärt mig i word är hur jag infogar sidnumrering som startar på exempelvis sida tre (efter titelsida och innehållsförteckning) men ändå börjar med nummer 1.

I excel har jag lärt mig olika formler, hur jag kan göra så att programmet i sig räknar ut de olika posterna i exempelvis en budget. Mycket användbart, och bra att kunna!

Härnäst är det fokus på internet, datorer och IT. Jag skall försöka printa ned vad jag själv vill veta mer om, och helt enkelt ta reda på det. Jag skall sedan illustrera detta på just denna blogg, med hjälp av olika videos, text och bild.
Så nu har jag alltså ett par dagars spännande arbete framför mig!

tisdag 6 september 2011

Att skriva PM

De senaste dagarna har jag ägnat åt att skriva ett så kallat PM.
Ett PM är detsamma som vad jag tidigare har benämnt som uppsats. Målet var att skriva minst 1000 ord, kring ämnet kunskap och lärande.
Min uppgift var att diskutera kring just detta, vad som är kunskap, hur jag tillgodogör mig kunskap. Och vad som är lärande och vilka definitioner som finns idag.

Uppgiften var intressant, och bitvis lite svår. Jag känner att jag fick ut mycket av att faktiskt reflektera över vad som är lärande. Det räcker inte att inneha fakta, jag måste också veta hur jag kan använda mig av fakta, och varför det är på ett visst sätt.
Jag fick slutligen också reflektera över mitt eget lärande, hur jag lär mig och varför jag tror att det är just det tillvägagångssättet som fungerar allra bäst för mig.